Beskrivelse
Domaines Francis Abécassis
ABK6 XO Renaissance Single Estate Cognac
Cognac, Frankrig, 70 cl. 40% Vol
Domaines Francis Abécassis’ XO cognar er guldfarvet med dybe ravgule højdepunkter. Den dufter subtile træagtige noter, en vifte af krydderier, lakrids, toner af saftig skræl fra modne appelsiner og en fin afslutning af tørrede figner. Smagen åbner den flot op og der er en harmonisk sammenslutning af hassel-/ og valnødder, cedertræ og kandiseret frugter.
En rigtig flot og lang eftersmag karakteriserer denne XO Cognac Renaissance.
Vinhuset – baggrund:
Domaines Francis Abécassis er en international Cognac producent, som er kendt for deres høje kvalitet og standard for Cognac, samt deres enorme know how på dette felt. Francis og datteren Elodie har sammen med resten af teamet ved Domaines Francis Abécassis, skabt et førsteklasses-team – også kaldet Abécassis familen. Her har alle hver især deres område hvor de er specialister, og dette giver mulighed for at lave den bedste Cognac, og at kunne forfinede den til det yderste.
Cognachuset ejer 220 hektar som dyrkes bæredygtigt, og med respekt for naturen.
Vineriet er fyldt med moderne udstyr der kan styre temperaturerne, så grundlaget for en vellykket og god vin til destillation er til sted. Huset arbejder kun små portioner i deres produktion – et parti overstiger ikke 25 hektoliter, og destillationstanken – en alambic, en særlige løgformet kobberkeddel tilfører produktionen den helt rigtig elegance og aroma til den færdige Cognac. Der destilleres efter specifikke og tilpassede metoder for at indfange karakteristika fra terroiret, og kunne viderebringe de fine nuancer over til den færdige Cognac. Filosofien er nemlig, at en Cognac skal smage af det sted hvorfra den er dyrket.
Domaines Francis Abécassis står bag brandet ABK6, som har vundet mange anerkendelser for deres Cognacs.
Vin – produktion:
Domaines Francis Abécassis destillerer efter Charentaisemetoden, også kendt som dobbeltdestillation. Vinen destilleres af to gange: den første opvarmning kaldes” La Premiere Chauffe” og giver liv til vinen, der derefter genindføres i alambicen – altså destillationstanken. Den anden destillering kaldes ” La Bonne Chauffe” Destilleringen er manuel, og derfor er destillationsmesterens talent altafgørende for at kunne vurdere hvornår produktet den unge klare væske ”eaux-de-vie”, er færdigt og klar til lagring på tønde. Som en sand kunstner observerer han, lugter og smager, leder efter parfume og ejendommens særlige stil.
At have plads og den nødvendige tid til at alder en cognac er et rigtigt privilegium. Selve lagringen på egetræ har lige så stor betydning som selve destilleringen i Cognacfremstillingen. Domaines Francis Abécassis råder over i alt 20 kældre, og ca. 3500 tønder med et potentiale på ca. 3 millioner liter eau-de-vie til modning. Hver kælder har sin egen stil. Tør eller fugtig, det bringer forskellige karakteristika til Cognacen, og forskellige tønder vil udvikle varierede aromaer. Den unge eau-de-vie er først anbragt i nye egetræer for at erhverve farve og personlighed, så vinen vil blive flyttet til lidt ældre tønder der er 5 til 10 år for at give mere aromatisk kompleksitet. Herefter vil vinen ændre sig som den flyttes i meget ældre tønder, der gradvist giver smidighed og rundhed. Kældermesteren, bestemmer, hvornår Cognacen skal flyttes den fra den ene tønde til den anden, og dermed garantere sin harmoniske udvikling dedikeret til skabelsen af en stor cognac